top of page

18-ти април - Международният ден на опазване на културните паметници


На 18-ти април отбелязваме Международния ден на опазване на културните паметници. Този ден се чества от 1984 година и насочва вниманието към националното ни наследство и опазването му. Днес обръщаме внимание на това, създадено преди нас и онова, което оставяме след себе си. 




Опазвайки културното си наследство, насочвайки вниманието и усилията си в тази посока, ние се грижим за собствената си национална идентичност и минало. Показваме, че разбираме важността на историята си и значимостта на изграденото преди нас.  


България има много паметници, с които да се гордее, а седем от тях са включени в Списъка на културното и природно наследство на ЮНЕСКО. Това са Боянската църква, Мадарския конник, Тракийската гробница в Казанлък, Скалните църкви на село Иваново (Русенско), Древния Несебър, Рилския манастир, Тракийската гробница в село Свещари (Разградско). В списъка са включени и два природни обекта– Национален парк „Пирин” и Биосферния резерват „Сребърна”.




Можем да се похвалим и с богатото си нематериално наследство като Чипровските килими, Нестинарството, Обичаят „Сурва“, Бистришките баби, Събор на народното творчество в Копривщица, които също са включени в списъка. 



12 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page